
 

 925 North Point Parkway, Suite 350     Alpharetta, GA 30005     800.367.1500     cioxhealth.com 

To whom it may concern: 
 

Ciox Health, LLC (“Ciox”) recently received a request for medical records purportedly 
from a patient stating that the medical records should be delivered to your office.  Ciox utilized 
the fee schedule for medical records provided in state law in calculating the invoice based upon 
Ciox Health, LLC v. Azar, No. 18-CV-00040 (APM), 2020 WL 418454 (D.D.C. Jan. 27, 2020).   
 

HIPAA and HITECH establish a Patient Rate for medical records when a patient requests 
their own medical record.  The patient rate under HIPAA/HITECH is a “reasonable, cost-based 
fee”.  For a period of time the OCR Guidance on Patient Access, published on February 25, 
2016, mandated that the Patient Rate should apply when a patient directs their medical record be 
sent to a third party (a “Third Party Directive”).   

 
In Ciox v. Azar the United States District Court for the District of Columbia was asked to 

determine if the Patient Rate applies to a patient’s Third Party Directive.  After careful analysis 
of the legislative history, regulations, and OCR published guidance, the Court stated definitively 
that, “[n]either the legislation [HITECH] nor the regulations makes the Patient Rate applicable to 
third-party directives.”  Ciox, 2020 WL 418454, at *23.  Therefore, the Court “declare[d] 
unlawful and vacate[d] the 2016 Guidance insofar as it, without going through notice and 
comment, extends the Patient Rate to reach third-party directives.”  Id. at *25.  The United States 
Department of Health and Human Services thereafter adopted the Court’s ruling, explaining that 
“the fee limitation set forth at 45 C.F.R. § 164.524(c)(4) will apply only to an individual’s 
request for access to their own records, and does not apply to an individual’s request to transmit 
records to a third party.”  U.S. Dep’t of Health & Human Servs., Important Notice Regarding 
Individuals’ Right of Access to Health Records, https://www.hhs.gov/hipaa/court-order-right-of-
access/index.html.  

 
Accordingly, the subject request, although made by the patient, directs the record to be 

sent to an address of a third party and therefore is a Third Party Directive to which the Patient 
Rate under HIPAA/HITECH does not apply.     

 
Please go to the following link on the Health and Human Services website for more 

information and a copy of the Court order - https://www.hhs.gov/hipaa/court-order-right-of-
access/index.html 

 
If you still have questions please contact Ciox Health’s customer service team at (800) 

367-1500, or you may contact myself at Elizabeth.delahoussaye@cioxhealth.com. 
Sincerely, 
 
Elizabeth A. Delahoussye, RHIA, CHPS 
Chief Privacy Officer 




